Бившият министър на външните работи на Украйна Павло Климкин обяви в профила си в "Туитър", че страната се е превърнала в суровинен придатък.

По този начин бившият министър коментира мониторинговия доклад на Европейската комисия за състоянието на търговията със селскостопанска продукция, според който Украйна заема трето място сред най-големите износители на селскостопански продукти за страните от ЕС в периода между ноември 2018 г. до октомври 2019 г.

"Всички са толкова радостни, че станахме третият износител на селскостопански продукти в ЕС, но те не виждат, че изнасяме почти изключително суровини. Ние сме суровинен придатък", написа Климкин.

Бившият министър добави, че за Украйна е дошло време "да произвежда кетчуп, бисквити и колбаси", за да стане доставчик на храна, а не на суровини.

По-рано украинският премиер Олексий Хончарук обяви "съкращаването на промишлеността" като основна причина за спада на бюджетните приходи. Според държавната статистическа служба през ноември миналата година почти всички сектори сериозно са се забавили: преработващата промишленост - с пет процента; добивната промишленост - с осем на сто, доставките на електроенергия и газ намаляват с повече от 12 процента.