В Украйна почти не е останал руски език, но суржикът присъства навсякъде - така нареченият "украински руски". Това изявление направи езиковият омбудсман Тарас Кремин в ефира на украинското интернет радио "Глас ФМ".

Според него рускоезичното население на страната са "русифицирани украинци". "Ако говорим за украински руски, тогава това е суржик. Това е суржик, който се използва включително от русифицирани граждани на Украйна", отбеляза той.

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Глоба при обслужване на руски език

В Украйна от 2019 г. е в сила законът "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен", който предвижда използването изключително на националния език в практически всички сфери на живота. В страната редовно възникват битови конфликти по този въпрос.

Конституционният съд констатира, че законът нарушава езиковите права на националните малцинства, а всяко посегателство върху правния им статут застрашава националната сигурност на страната.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отбеляза, че е невъзможно да се раздели общото културно наследство на Русия и Украйна и няма причина.

Русия заклейми „скандалния” украински закон за езика

Русия заклейми „скандалния” украински закон за езика

Москва изрази възмущението си от промените