Украйна трябва да патрулира край бреговете на Азовско море, за да противодейства на заплахата от страна на Русия. Това подчерта в интервю за "Обозреватель" бившият заместник-министър на отбраната на страната адмирал Игор Кабаненко.

Москва провежда военноморски учения в Азовско море в непосредствена близост до украинското крайбрежие, което според Кабаненко е провокация и "хибридна заплаха за нашествие от морето".

Украинските власти трябва да отговорят на Русия, за да "предотвратят криза", настоя адмиралът.

"На първо място - патрулиране в крайбрежната зона, териториалното море - 12 мили от брега. Постоянно патрулиране на бреговата охрана на Украйна. Това е възпиращ фактор", коментирал висшият украински военен.

Също така адмиралът призовал за създаването на мобилни военноморски сили за възпиране на "най-лошите сценарии в крайбрежните води".

Освен това адмиралът подчертал необходимостта от сътрудничество със Запада по този въпрос. Кабаненко признал, че сътрудничеството на Киев с НАТО усложнява позицията на Будапеща, която блокира редица инициативи заради притесненията си за езиците на малцинствата в Украйна.

По-рано Държавната гранична служба на Украйна заяви, че от 30 април Русия ежедневно спира за проверка в Азовско море плавателни съдове, които се отправят за Украйна.

По-рано в Държавната дума на Русия предложиха напълно да се блокира преминаването на украински кораби през Керченския проток.