Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че девет души са загинали при пожари само през последните 24 часа, тъй като някои граждани са нарушили правилата за безопасност, опитвайки се да отопляват домовете си след руските атаки, повредили множество енергийни съоръжения и довели до широкообхватни прекъсвания на електрозахранването, предава Ройтерс.

Броят на пожарите се е увеличил, с казва в изявление на Службата, като украинците все по-често прибягват до използването на генератори, свещи и газови бутилки в домовете си, докато няма ток.

"Само през последното денонощие в Украйна са станали 131 пожара, 106 от които в жилищния сектор. Девет души са загинали, осем са ранени", се казва в съобщението.

"Генератори по балкони, газови бутилки в апартаменти, запалени свещи... Заради нарушения на правилата за пожарна безопасност, използването на несертифицирани уреди за отопление и готвене, зачестиха случаите на пожари и взривове във жилищни блокове и частни къщи."

Ведомството призова украинците да бъдат по-внимателни в домовете си и да обяснят рисковете от пожар на децата си.

Украйна все още се бори да възстанови пълното захранване седмица след последните руски ракетни удари, които повредиха енергийни съоръжения в цялата страна.

Националният оператор на електроенергийната мрежа "Укренерго" съобщи, че дефицитът на електроенергия е спаднал леко от 30% във вторник сутринта до 27% в сряда сутринта.

Потреблението на енергия се повиши с настъпването на зимата. Синоптиците казаха, че температурата в столицата Киев ще падне до минус 6 градуса по Целзий през нощта, а през следващите дни и още повече.

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната вижда в масираните руски удари по енергийната мрежа на Украйна от 10 октомври насам, изпълнението на концепцията за стратегическа операция за унищожаване на критични цели, която се съдържа в руската военна доктрина, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Русия предвижда съгласно концепцията да се използват ракети с голям обсег за атака по критична национална инфраструктура, а не срещу военни сили. Задачата е да се деморализира населението и в крайна сметка да се принудят лидерите на държавата да капитулират.

Атаките срещу критичната инфраструктура, довели до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, са "престъпления срещу човечеството", заяви украинският президент Володиомир Зеленски. Той призова за по-голяма подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна и поиска експертни екипи на ООН да разследват щетите.

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Париж готов да помага както на Украйна, така и на Международния наказателен съд