Военното разузнаване на британското министерство на отбраната вижда в масираните руски удари по енергийната мрежа на Украйна от 10 октомври насам, изпълнението на концепцията за стратегическа операция за унищожаване на критични цели, която се съдържа в руската военна доктрина, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Това вероятно е първият пример за това как Русия се опитва да приложи концепцията, предполагат авторите на ежедневния доклад на британското разузнаване.

Русия предвижда съгласно концепцията да се използват ракети с голям обсег за атака по критична национална инфраструктура, а не срещу военни сили. Задачата е да се деморализира населението и в крайна сметка да се принудят лидерите на държавата да капитулират.

Руските удари продължават да причиняват прекъсвания на електрозахранването, което води до разнообразни широкообхватни хуманитарни проблеми в Украйна.

Британското разузнаване поставя под съмнение ефективността на тази стратегия, тъй като според него Русия вероятно вече е изразходвала повечето от годните си ракети. А материалният и психологическият ефект от ударите най-вероятно ще бъде по-малък, отколкото ако бяха в началния период на войната, тъй като украинците вече се мобилизираха, следва от доклада.

Атаките срещу критичната инфраструктура, довели до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, са "престъпления срещу човечеството", заяви Зеленски. Той призова за по-голяма подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна и поиска експертни екипи на ООН да разследват щетите.

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

Украйна: На руснаците им свършват прецизните ракети, но точността не е особено важна за тях

До следващия масиран удар имало около седмица