След руските атаки срещу критична инфраструктура в Украйна президентът Володимир Зеленски призова пред Съвета за сигурност на ООН за ново, още по-строго, осъждане на Москва.

Русия трябва ясно да бъде обявена за терористична държава, поиска Зеленски чрез видео пред органа в Ню Йорк. Заседанието на Съвета се състоя в кратък срок по-рано по искане на Зеленски, пише Der Standard.

Атаките срещу критичната инфраструктура, довели до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, са "престъпления срещу човечеството", заяви Зеленски. Той призова за по-голяма подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна и поиска експертни екипи на ООН да разследват щетите.

Зеленски поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради руския обстрел

Зеленски поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради руския обстрел

"Убийствата на цивилни, разрушаването на гражданска инфраструктура са актове на терор"

Призивът на Зеленски, но и атаките от страна на Русия дойдоха само часове, след като ЕП призна и включи Руската федерация в списъка с държави, спонсори на тероризма.

По-рано пратеникът на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло остро осъди атаките срещу критичната инфраструктура. "Подобни нападения са забранени от международното право в областта на правата на човека и отговорните за нарушенията трябва да бъдат подведени под отговорност."

Президентът на Франция Еманюел Макрон също определи руските атаки срещу електроснабдяването и водоснабдяването на Украйна като военни престъпления, които трябва да имат последствия.

В Лвов и Одеса няма ток, всички атомни централи са изключени

В Лвов и Одеса няма ток, всички атомни централи са изключени

Трима души са загинали в украинската столица