Транзитът на газ през Украйна може да спре заради оспорването в съда на отделянето на оператора на газопреносната система на страната от държавната петролно-газова компания "Нафтогаз". Това обяви шефът на украинската компания Андрей Коболев.

По-рано такъв иск е бил заведен от депутатите от партията "Отечество" на Юлия Тимошенко.

По думите на Коболев, ако съдът намери отделянето на "Оператора на газопреносната система" за незаконно, Секретариатът на енергийното дружество може да му отнеме лиценза.

"След това ще получим писмо от "Газпром" с искане или за преразглеждане, или за прекратяване на договора за транзит", изтъкна още Коболев в интервю за агенция LIGA.net.

Според него признаването на отделянето на оператора на газопреносната система би било изключително негативен сценарий за Украйна и позитивен за "Газпром", тъй като ще бъде отменена клаузата "транзитирай или плащай".

Русия и Украйна подписаха вечерта на 30 декември 2019 г. пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна към Европа, включително договор за транзит за следващите 5 години.

Според договора "Газпром" гарантира доставката на 65 млрд. куб. метра газ през първата година и по 40 млрд. куб. метра - през следващите.

Едно от ключовите условия за продължаването на този транзит беше преходът на Украйна към европейските правила за управление на газопреносната система - за това беше създадена отделна компания оператор. Нейното отделяне от "Нафтогаз" приключи на 1 януари.