Украинската гранична служба е заловила руски полковник, който се е опитвал да влезе на територията на Приднестровието, предаде агенция Униан.

Официалният представител на службата Олег Слободян съобщи във Фейсбук, че руските спецслужби са смятали да назначат полковника за заместник-министър по сигурността на самопровъзгласилата се "Приднестровска Молдовска република".

По думите на Слободян, руският офицер е арестуван в началото на юни. Той е представил на граничния контрол фалшив украински паспорт на името на Валерий Войтенко и е заявил, че отива да посети болната си майка.

Той обаче е показал объркване, когато е станало дума за данните в паспорта, с който се е легитимирал.

Плененият в Донбас руснак призна, че е действащ военен

Плененият в Донбас руснак призна, че е действащ военен

Зачислен е в Новочеркаск с договор от март 2017 г...

При направената проверка е открит таен джоб в якето му, в който са намерени лист с телефонни номера на водещи фигури в самопровъзгласилата се република, както и флаш карти с инструкции за шпионски и диверсионни дейности, снимки от Донбас, агитационни материали на самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република".

На флаш картите също е имало снимки, на които е заснет полковникът заедно с лидера на донецките сепаратисти Александър Захарченко и сепаратистките командири Гиви и Моторола.

Истинското име на задържания е Валерий Гратов, роден е през 1954 година. Той е предаден на украинските спецслужби.

Засега от страна на Москва няма коментар по арестуването на нейния офицер.

Украинската прокуратура е повдигнала обвинения за участие в сепаратистките сили срещу 84 чужденци, 64 от които са руснаци.

Те воюват под егидата на организацията United Continentale. Военното им обучение преминава в тренировъчни бази в руския Ростов на Дон, посочва Униан.