С действията си в Закарпатието украинските власти са създали "ситуация на гражданска война". Това се казва в съвместно изявление на евродепутатите от унгарските партии "Фидес" и KDNP (Християндемократическа народна партия).

По-рано Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че е извършила обиски в домовете на функционери на благотворителна фондация в Закарпатска област заради възможна намеса във вътрешните работи на страната и е намерила у тях агитационни материали за "Велика Унгария".

Украински медии уточниха, че украинската специална служба е извършила обиски в Закарпатска област на лидера на местната Партия на унгарците в Украйна Василий Брензович. След това посланикът на Украйна в Унгария Любов Непоп беше извикана в унгарското външно министерство за връчването на протестна нота заради казуса.

Унгария привика посланика на Украйна

Унгария привика посланика на Украйна

Спор за малцинствата

"В Закарпатието украинските власти създадоха ситуация на гражданска война. Смятаме това за позорно и дълбоко осъждаме използването на въоръжена сила от украинските власти срещу лидерите и организациите на унгарската общност в Закарпатието", се изтъква в прессъобщението.

Унгарските евродепутати отбелязаха, че тези събития били част от "неприемлив процес", в хода на който украинското правителство от години нарушава правата на националните малцинства. Евродепутатите определиха нападението като политически мотивирано, целящо сплашване и натиск.

"В асоциирана към Европейския съюз страна, която многократно е декларирала намерението си да се интегрира в Европейския съюз и НАТО, подобни случаи са неприемливи, поради което призоваваме Европейския парламент да включи това безпрецедентно нарушение в дневния ред на пленарното заседание през декември", се казва в изявлението.

Напрежението в отношенията между Украйна и Унгария възникна на фона на дискусии относно украинския закон за образованието, който значително ограничава възможността за образование на езиците на националните малцинства. Законът влезе в сила на 28 септември 2017 г. Той ще бъде въведен в действие поетапно - до края на 2020 г. Миналата година унгарският външен министър заяви пред репортери, че Унгария ще продължи да блокира провеждането на министерско заседание на комисията Украйна-НАТО, тъй като няма напредък в решаването на въпроси, които безпокоят Будапеща.