Унгария привика посланика на Украйна и обвини съседа си в сплашване след акция на украинската Служба за сигурност в офиси на етнически унгарци.

Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от EURACTIV.

През последните години двете държави многократно влизаха в разногласия, като Унгария конкретно се оплаква, че украинските власти ограничават правата на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език, особено в образованието, след като Украйна прокара закон през 2017 г., който ограничава използването на езици на малцинствата в образователната система.

Унгария ще поиска от Европейския съюз да преразгледа отношенията си с Украйна заради решението на Киев да се премахне преподаването на унгарски език от учебната програма.

Миналия месец Украйна не разреши на двама унгарски представители на правителството да посетят страната, тъй като се месили в местните избори, което се отрича от Будапеща.

Унгарската културна асоциация в Транскарпатия обяви, че Службата за сигурност на Украйна е нахлула в офиси на организацията и в дома на нейния председател. Извършени са обиски за доказателства "за дейности, които имат за цел промяна на границите с насилие". Съобщава се, че претърсванията в жилища са свързани със съдебна заповед от по-рано. Пояснява се, че се проверява информация за чуждо финансиране на действия, които целят нарушаване на държавния суверенитет на Украйна.

Асоциацията призова украинските власти да прекратят лова на вещици.

Сиярто съобщи, че Унгария е изразила протеста си пред Министерството на външните работи на Украйна и добави, че ще повдигне въпроса на срещата на външните министри на страните членки на НАТО днес.

Недопустимо е страна, която иска да бъде част от трансатлантическата общност да продължава да сплашва и да подлага на натиск малцинство, което принадлежи на страна член на НАТО, оплака се унгарският външен министър.