Двама бивши японски министри на отбраната са сред група законодатели, които планират да създадат непартийна парламентарна група, за да настояват правителството да разгледа въпросите, свързани с неидентифицирани летящи обекти (НЛО), съобщиха основателите на инициативата, цитирани от Ройтерс.

Опозиционният депутат Йошихару Асакава цитира данни от миналата година от американската служба All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), създадена за справяне с такива въпроси, като добави, че Япония няма подобен орган.

"Според обявеното от AARO през 2023 г., имаше много съобщения за наблюдения на неидентифицирани аномални явления (UAP) в небето над Япония," каза Асакава. "Ако те се окажат авангардни оръжия от други страни или безпилотни разузнавателни самолети... те могат да представляват сериозна заплаха за сигурността на нашата страна," добави той.

Асакава говори на среща на основателите на групата, сред които са бившите министри на отбраната Ясуказу Хамада и Шигеру Ишиба.

"Ще настояваме правителството да създаде специализиран орган за подобряване на способностите на Япония за събиране и анализ на информация относно UAP, и да задълбочи сътрудничеството със Съединените щати по този въпрос," добави Асакава.

Хамада ще оглави парламентарната група, която се очаква да бъде създадена на 6 юни, а бившият министър на околната среда Шинджиро Коизуми, син на бившия премиер Джуничиро Коизуми, ще бъде генерален секретар, съобщи офисът на Асакава.

В писмено съобщение до срещата, прочетено от Коизуми, Хамада заяви, че усилията на законодателите имат за цел да предотвратят бъдещи проблеми.

Американското разузнаване проучва над 500 сигнала за НЛО

Американското разузнаване проучва над 500 сигнала за НЛО

Това е над три пъти повече спрямо 2021 г.