Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем, която се смята за потенциален кандидат за президент на републиканците през 2024 г., е изпратила местен отряд от Националната гвардия, за да "защити" мексиканската граница от мигранти, разкри в. "Ню Йорк таймс".

В Тексас, на границата с Мексико, бяха изпратени 50 бойци от над 3000 контингент от Националната гвардия на Южна Дакота. За разлика от други републикански губернатори, Ноем се възползвала от парите на частно лице - милиардера Уилис Джонсън, за да финансира патрула.

Губернаторът Ноем заяви, че се е консултирала с адвокати, преди да изпрати Националната гвардия в Тексас, но мнозина в Южна Дакота критикуват действията на Ноем.

Границите между САЩ, Канада и Мексико - затворени до 21 юли

Границите между САЩ, Канада и Мексико - затворени до 21 юли

След като забраната бе удължавана вече няколко пъти

"Нямам представа дали това е законно. Лично аз се съмнявам" - каза Роджър Телингхайсен, републиканец и бивш генерален прокурор на Южна Дакота.

Други адвокати обвиниха Ноем в неетично използване на частни средства за финансиране на част от вътрешни войски, както и в пране на пари.

Националната гвардия в САЩ играе ролята на вътрешни войски и е подчинена както на губернатора, така и на федералното правителство. Губернаторът има възможността да изпрати Националната гвардия за участие във военни действия или защита на границите.

Мексико затяга охраната по границата с Гватемала

Мексико затяга охраната по границата с Гватемала

Целта е да се пресече нелегалната миграция, която отбеляза скок

Националната гвардия на Южна Дакота вече е участвала във войните в Близкия изток, а преди това в Панама, Карибите и дори в две световни войни.