Мексико стартира нови мерки за възпиране на незаконните преминавания на южната си граница с Гватемала. Сред тях са командироване на милитаризирана полиция и използване на безпилотни летателни апарати за наблюдение на входните пунктове. Това съобщиха в петък от Националния институт по миграцията, цитирани от "Ройтерс". Съобщението идва, след като стана ясно, че Мексико планира да засили граничните мерки, за да спре рязкото увеличение на нелегалните мигранти към Съединените щати.

От 1 март са били регистрирани 4 180 деца и тийнейджъри, пътуващи без разрешение през Мексико, някои с по-възрастни членове на семейството, а други без придружител. По-строгите мерки на границата на Мексико с Гватемала, които също забраняват несъществени преминавания като туризма, ще бъдат в сила за месец с възможност да бъдат подновени.

Байдън приветства сътрудничеството с Мексико

Байдън приветства сътрудничеството с Мексико

Засега САЩ няма да споделят ваксини

Припомняме, че бе отбелязан в началото на март скок на задържаните нелегални имигранти в САЩ. Само за февруари са задържани над 100 000 души от служители на американските гранични служби при техния опит да влязат от Мексико в Америка. Това е най-големият брой на задържани нелегални имигранти от средата на 2019 г.

Скокът за нелегално влизане в САЩ от Мексико е очакван, след като новият президент Джо Байдън заяви при влизането си в Овалния кабинет, че ще преразгледа строгите мерки по южната граница, въведени от предшественика му Доналд Тръмп. Общата брой за миналия месец февруари ще е най-високият за месец февруари от 2006 г. Източниците, предоставили данните на "Ройтерс", са говорили при условие за анонимност.

Байдън демонтира политиката на Тръмп мигрантите да остават в Мексико

Байдън демонтира политиката на Тръмп мигрантите да остават в Мексико

Вашингтон се ангажира с "възстановяването на безопасна, подредена и хуманна имиграционна система"