Търсещите убежище, принудени да останат в Мексико, докато казусите им се решават в САЩ, ще започнат да бъдат приемани в страната от следващата седмица. Това обяви администрацията на президента Джо Байдън, съобщава "Франс прес".

Байдън инструктира Министерството на вътрешната сигурност по-рано този месец да предприеме действия за прекратяване на спорната програма "Останете в Мексико", въведена от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Съгласно тази политика десетки хиляди търсещи убежище, които не бяха граждани на Мексико, а предимно от Централна Америка, бяха връщани обратно през границата в очакване на резултата от техните молби за убежище, създавайки хуманитарна криза в района, изострена от COVID-19 пандемията.

Мексико зове САЩ да реформира миграционната си политика

Мексико зове САЩ да реформира миграционната си политика

Байдън да изпълни обещанието си, настоява Лопес Обрадор

"От 19 февруари Министерството на вътрешната сигурност ще започне първа фаза на програма за възстановяване на безопасна и подредена обработка на югозападната граница", обяви ведомството в изявление.

Според него все още има около 25 000 активни случая. Кандидатите ще бъдат тествани първо за коронавирус, каза пред журналисти високопоставен служител на министерството, който е пожелал да остане анонимен.

Най-малко 70 000 души бяха върнати в Мексико съгласно споразумението от януари 2019 г., когато програмата започна да се изпълнява, до декември 2020 г., според неправителствената организация Американски имиграционен съвет.

Американските власти подчертаха, че работят в тясно сътрудничество с мексиканското правителство и с международни организации и неправителствени организации на границата.

Строителството на граничната стена на Тръмп създаде нови слаби места по границата с Мексико

Строителството на граничната стена на Тръмп създаде нови слаби места по границата с Мексико

Досега са построени по-малко от една четвърт от стената

Оглавяващият министерството Алехандро Майоркас, който е първият с латиноамерикански произход и първият имигрант начело на ведомството, подчерта, че Вашингтон се ангажира с "възстановяването на безопасна, подредена и хуманна имиграционна система".

"Това последно действие е поредната стъпка в нашия ангажимент за реформиране на имиграционните политики, които не са в съответствие с ценностите на нашата страна", подчерта Майоркас в изявление.

Програмата беше част от твърдолинейния план на Тръмп за борба с нелегалната имиграция, един от отличителните белези на неговата администрация и който включваше опити за изграждане на погранична стена и политиката, която отделя децата от хиляди мигрантски семейства.

След като Байдън встъпи в длъжност на 20 януари, неговата администрация обяви, че ще отмени най-спорните мерки и създаде работна група за събиране на семейства, които остават разделени, политика, която администрацията му определи като "национален срам".

В деня на встъпването в длъжност на Байдън, Министерството на вътрешната сигурност обяви отмяна на новите регистрации в програмата "Останете в Мексико" и помоли всички записани да останат там, където се намират, докато чакат да бъдат информирани за своите казуси.

Вашингтон уточни, че чакащите "не трябва да се приближават до границата, докато не бъдат инструктирани да го направят".