Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова САЩ за по-големи реформи в миграционната й политика, съобщава Би Би Си.

Той изрази надежда, че новоизбраният президент Джо Байдън ще се съгласи да работи с Мексико и други страни по въпроса.

Всяка година десетки хиляди мигранти от Централна Америка се опитват да стигнат до САЩ, често пеша и на групи. Те обясняват, че бягат от репресиите, насилието и бедността в родните си страни.

Мексико отхвърли предложението на САЩ да изпрати мигранти в Гватемала

Мексико отхвърли предложението на САЩ да изпрати мигранти в Гватемала

Работи се с властите, за да се предложат по-добри възможности

Според Лопес Обрадор е настъпил моментът ангажиментът на САЩ относно имиграционната реформа да бъде изпълнен.

В предизборната си кампания Джо Байдън предложи да завърши имиграционната реформа и се надявам, че е в състояние да постигне това, изтъкна мексиканският президент.

Той посочи, че неговото правителство ще се опита да разубеди мигрантите да преминават границата, но добави, че правата на всички мигранти трябва да бъдат зачитани.

Мексико задържа 800 мигранти на фона на натиск от САЩ

Мексико задържа 800 мигранти на фона на натиск от САЩ

Хората били натъпкани в камиони, чиито шофьори са били арестувани

Досегашният президент Доналд Тръмп зае твърда позиция срещу нелегалната имиграция, особено по южната граница на САЩ с Мексико. Той също така оказа натиск върху Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор, за да предприемат мерки срещу мигрантите.

От своя страна Байдън обеща да прекрати стриктните имиграционни политики на своя предшественик, но неговата администрация, която ще встъпи в длъжност в сряда, предупреди, че политиките няма как да се променят само за една нощ.

Представител на администрацията заяви, че мигрантите, които се опитват да потърсят убежище в САЩ, "трябва да разберат, че няма да могат да влязат незабавно в Съединените щати".

Администрацията на Байдън ще даде приоритет на имигранти без документи, които вече живеят в САЩ, а не на онези, които тепърва се насочват към страната.