Американският президент Джо Байдън реагира с оптимизъм при срещата си с мексиканския му колега Андрес Обрадор в понеделник следобед. Това бе втората му такава двустранна среща от встъпването му в длъжност.

Байдън подчерта значението на двустранните отношения между САЩ и Мексико при встъпителните си думи. "Съединените щати и Мексико са по-силни, когато застанем заедно", каза Байдън. "Има дълга и сложна история между нашите нации, които невинаги са били перфектни съседи помежду си, но отново и отново виждаме силата, когато си сътрудничим. Ние сме по-сигурни, когато работим заедно, независимо дали става въпрос за справяне с предизвикателствата на споделената ни граница или за овладяване на тази пандемия."

Байдън също така отбеляза, че е направил четири посещения в Мексико като вицепрезидент от 16-те пътувания, които е направил в Латинска Америка по време на администрацията на президента Барак Обама.

Мексико иска от САЩ споделяне на COVID ваксини

Мексико иска от САЩ споделяне на COVID ваксини

За пореден път се отправя такава молба

"Бих искал да ви благодаря, че започнахте разговора, като заявихте, че Мексико е толкова важно за вас", каза Обрадор. "Важно е да основаваме добрите си отношения на постоянен диалог, периодичен диалог. Знам, че отношенията ни в бъдеще ще бъдат още по-добри."

Очакваше се двамата лидери да говорят за доставките на ваксина за коронавирус в САЩ, които Обрадор по-рано призова да бъдат споделени със страната му.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери на следобедния брифинг в понеделник, че САЩ няма да споделят ваксини със съседните страни, докато не разполагат с необходимото количество ваксина за ваксиниране на цялото население на САЩ, което се очаква до края на юли. "Ще поговорим за това", каза Байдън пред журналисти, попитан от журналисти дали САЩ ще изпратят ваксините COVID-19 в Мексико.

Блинкън подчерта сътрудничеството с Канада и Мексико

Блинкън подчерта сътрудничеството с Канада и Мексико

Но остават нерешени въпроси като енергийни проекти и миграция