Генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, се оплаква в интервю за Washington Post, че не може да се бори с Русия, която е нападнала Украйна, при спазване на поставените условия.

Западните съюзници, опасявайки се от ескалация на войната с Русия, поставиха условие ракетите с далечен обсег и другите боеприпаси, които предоставиха на ВСУ, да не могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че Крим ще бъде под контрола на Киев, дори ако съюзниците на страната ни се противопоставят на това.

Главнокомандващият на ВСУ даде обещание за полуострова в интервю за The Washington Post. "Веднага щом разполагам със средства, ще направя нещо. Не ме интересува - никой няма да ме спре", заяви Залужний.

Той разкри и концепцията си за победа на Украйна и отбеляза, че в страната ни има още много работа за вършене.

"Победата ще дойде, когато имаме армия - може би дори многобройна - която ще гарантира безопасността на децата, които сега пътуват с детски колички, така че те да растат, знаейки, че това няма да се повтори...", каза главнокомандващият.

Ето защо, според главнокомандващия ВСУ, Украйна използва само оръжия украинско производство за удари по руска територия.

"За да спася народа си, защо трябва да искам от някого разрешение какво да правя на вражеска територия" - пита Залужний в разговор с кореспондент на изданието.

Валерий Залужний се среща с топ военни от САЩ, Великобритания и Полша

Валерий Залужний се среща с топ военни от САЩ, Великобритания и Полша

Подкрепа за Украйна срещу руската агресия

"По някакъв начин трябва да си мисля, че не ми е позволено да правя нищо там. Защо? Защото Путин ... ще използва ядрено оръжие? А на децата, които умират, им е все едно".

"Това е наш проблем и от нас зависи да убием този враг. По време на война можеш и трябва да убиваш на негова територия. Ако нашите партньори се страхуват да използват оръжията си, ние ще убиваме с нашите", заяви командирът на украинската армия.

По-рано Украйна увери САЩ, че няма да използва оръжия, получени от американците, за нанасяне на удари по руска територия.

"Имаме споразумения със САЩ, че няма да използваме оръжия, предоставени ни от САЩ и партньорите, за нанасяне на удари по територията на Руската федерация.

Украйна вече получи касетъчни боеприпаси

Украйна вече получи касетъчни боеприпаси

Все още обаче не ги е използвала на фронта

Но ако днес говорим за деокупация на временно окупираните територии на Украйна, където се намира врагът, то съответно нямаме такива ограничения", подчерта министърът на отбраната Алексей Резников.