От Организацията на обединените нации (ООН) обявиха, че са получили сведения за десетки екзекуции, извършени от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), включително избиването на 50 бивши полицаи, след като иракските войски свиват обръча около Мосул, съобщава "Франс прес".

Твърденията за зверствата, които остават с предварителен характер, са дошли от различни цивилни и правителствени източници, които не могат да бъдат назовани от съображения за сигурност, уточниха от канцеларията на Съвета на ООН по правата на човека.

Докладваните зверства са били извършени от ислямистките екстремисти в периода между сряда и неделя миналата седмица, докато иракските сили напредваха към Мосул, последната крепост на ДАЕШ в Ирак.

В село Сафина, което се намира на 45 км южно от Мосул, ДАЕШ са обвинени за екзекутирането на 15 цивилни, преди да изхвърлят телата им в река, вероятно за да всеят ужас у другите местни жители.

На 19 октомври, също в Сафина, екстримисти "са завързали шестима цивилни за превозно средство за ръцете им и са ги влачили из селото, очевидно просто защото те са били свързани с определен племенен лидер, биещ се срещу ДАЕШ", уточняват от ООН.

Иракските сили са открили още 70 тела, осеяни с огнестрелни рани на 20 октомври в близкото село Тулоул Насер. Уточнява се, че засега не било ясно кой е отговорен за тези убийства.

В събота пък въоръжени джихадисти са застреляли три жени и три момичета по време на принудително шествие в село Руфейла южно от Мосул. Те били убити, защото не успявали да се движат с шествието, вероятно защото едно от момичетата, което в крайна сметка е било застреляно, е имало физическо увреждане.

50 полицаи, които са били държани за заложници от ДАЕШ, са били екзекутирани в сграда край Мосул.

"Ние се опасяваме много, че това няма да бъдат последните подобни съобщения за варварски действия на ДАЕШ", отбелязват от ООН.