В петък китайският външният министър Ван И проведе пресконференция относно външната политика и отношенията на Китай в кулоарите на втората сесия на 13-ия Национален народен конгрес в Пекин.

Отношенията между Китай и САЩ са една от най-горещите теми на пресконференцията и особено безпокойство поражда въпросът, дали Китай и Съединените щати вървят към конфликти и ако да, как да избегнат тази трагедия, пише китайската медия "Пипълс дейли".

Ван И коментира, че отношенията между Китай и САЩ винаги са били комбинация от сътрудничество и конфронтация, но сътрудничеството винаги надделява.

Според него двете страни са изправени пред сериозни предизвикателства, но също така посочва, че гледайки към историята се вижда, че високото напрежение не представлява общата тенденция на китайско-американските отношения.

Китай все още има положителни очаквания за бъдещето на китайско-американските отношения и смята, че двете страни не трябва и няма да се конфронтират.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Но Съединените щати остават силни в региона на Южнокитайско море

Неговите думи служат като силно напомняне, че когато се коментира бъдещето на китайско-американските отношения, е важно да се разгледат фактите и да се спре възприятието, че китайско-американските отношения са предначертани да се превърнат в "нова студена война".

Ван И посочи, че интересите на Китай и САЩ са силно интегрирани. През 2018 г. търговският обмен между двете страни надхвърля 630 млрд. долара, а двупосочните инвестиции надхвърлят 240 млрд. долара.

Освен това, почти всички големи американски компании работят в Китай и почти всички щати си сътрудничат с Китай.

Някои хора се стремят да разделят американската икономика от Китай. Въпреки това, както посочва Ван И, това е само тяхно желание и възприятие. "Отделянето от Китай би означавало отделяне от възможностите, от бъдещето и в известен смисъл дори от света", допълва той.

САЩ реформират армията си заради Русия и Китай

САЩ реформират армията си заради Русия и Китай

През последните години се била съсредоточила върху воюване срещу терористични групировки

Ван И посочва, че сътрудничеството все още е основната посока на китайско-американските отношения. Има много показатели, включително положителния напредък в китайско-американските икономически и търговски консултации, като посочва, че и двете страни са ангажирани с изграждането на дълбоки и трайни отношения.

Отношенията между Китай и САЩ през последните 40 години има своите възходи и спадове и почти сигурно ще има повече предизвикателства. Но едно нещо е сигурно, че Съединените щати могат да спечелят много от сътрудничеството с Китай и много да загубят от конфронтацията с Китай.

Китай и Съединените щати трябва да продължат да работят заедно, защото сътрудничеството е в интерес както на двете страни, така и на света.

Винаги ще има конкуренция между Китай и САЩ, тъй като конкуренцията е нормален аспект на международните отношения. Въпреки това, както посочва Ван И, ключът е да се поставят нещата в перспектива.

Несъразмерната конкуренция между двете страни ще ограничи пространството за сътрудничество. Правилното отношение е да се съсредоточим върху разширяването на сътрудничеството между Китай и САЩ, обяснява китайският външен министър.

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Нито един политически вдъхновен и неясно формулиран компромис ще промени това