САЩ планират да реформират въоръжените си сили заради нарастващия потенциал н Русия и Китай. Това обяви директорът на Центъра за подобряване на бойните умения генерал-лейтенант от американската армия Ерик Уесли.

Според него през последните 15 години американската армия е била съсредоточена върху "бригадната система", тъй като е воювала главно срещу терористични групировки.

Военните в Русия коментират новата военна стратегия "троянски кон" на САЩ

Военните в Русия коментират новата военна стратегия "троянски кон" на САЩ

Русия и САЩ не спират да се "закачат"

Междувременно за борба със сериозни противници е необходима по-сложна структура на въоръжените сили и тактика за водене на бойни действия, отбеляза генералът.

По думите на Уесли, мащабните военни операции предполагат, по-специално, създаване на дивизии, корпуси и полеви армии. Затова през следващите години американската армия ще трябва да се усъвършенства в съответствие с доктрината "многосекторни операции".

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

В отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай

В началото на тази седмица стана известно, че управлението на перспективните изследователски проекти към Пентагона (DARPA) възнамерява да възроди програмата от времето на Студената война за сдържането на Русия.

В основата на концепцията e развитието на проекта Assault Breaker по създаването на интелигентни и прецизни оръжия, които могат да спрат съветските танкове в случай на настъпление на Червената армия към Европа.