Министрите на външните работи и на европейските въпроси на държавите-членки на ЕС решиха днес да започнат преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, в светлината на постигнатия напредък от двете страни и препоръката, съдържаща се в междинните доклади на ЕС за двете държави. Тъй като министрите от Съвета "Общи въпроси" заседаваха с видеоконферентна връзка, решението ще бъде формализирано утре.

Мнозинството министри подчертаха стратегическото значение на Западните Балкани и на европейската перспектива на шестте страни от региона.

В съответствие с приетата от МС на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно "Разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания", България включи в заключенията текст, който акцентира върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, като част от процеса на присъединяване. Също в изпълнение на Рамковата позиция бе формулирано изискване за отбелязване на осезаем напредък в защитата на правата на българското национално малцинство в Албания преди следващата важна стъпка в преговорния процес - провеждането на първа Междуправителствена конференция.

Сред стъпките, които страната ни предприе за активизиране на процеса, са Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, Срещата на върха ЕС-Западни Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, на която бе приета Софийската декларация и Софийският дневен ред с конкретни стъпки за сближаване в региона, решението на Съвета "Общи въпроси" на 26 юни 2018 г. под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева за даване на зелена светлина за преговори с Албания и Република Северна Македония, съвместните чествания на исторически събития в София и Скопие, както и съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес.

ЕС започва преговори за членство с Албания и Северна Македония

ЕС започва преговори за членство с Албания и Северна Македония

Ако никоя държава не възрази, решението ще е официално до средата на седмицата