Външният министър на Ирландия Майкъл Мартин подаде оставка заради разногласия с политиката на премиера Брайън Коуен, съобщи Би Би Си.

И Мартин, и Коуен представляват управляващата ирландска партия Фиана Фойл. Мартин е считан за претендент за лидерското място, който може да се противопостави на политически отслабения заради лошата икономическа ситуация в страната Коуен.

Преди известно време след консултации с членове на кабинета си Коуен обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си на премиер и ще остане на лидерското място в партията до есента, когато са насрочени всеобщи пралментарни избори.

В същото време членове на "Фиана Фойл" възнамеряват във вторник да гласуват вот на доверие на свое лидер. Ако 1/4 от депутатите на партията в долната камара на парламента се изкажат против, ще бъде задействана процедура по отстраняването на Коуен от поста му.

Подалият оставка Мартин също съобщи, че възнамерява да гласува срещу Коуен във вторник.

Коуен, който е премиер от 2008 г. управлява Ирландия в един от най-сложните периоди от нейната история. Крепяща се на финансовите услуги и комуникационните технологии, икономиката на страната пострада сериозно от световната икономическа криза.

В условията на мащабен бюджетен дефицит и невъзможност да тегли заеми от чужбина заради високите лихви по държавните облигации, ирландското правителство трябваше да обяви жестоки съкращения на държавните разходи и да се обърне за помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За да успокои обществото премиерът насрочи тази есен парламентарни избори, чиято точна дата ще стане ясна, след като бюджетът на страната бъде гласуван от парламента.