Китайският външен министър Цин Ган заяви в петък, че и двете страни на Тайванския проток принадлежат на Китай и че е правилно и уместно Китай да отстоява своя суверенитет, предаде "Ройтерс".

Цин направи забележките си на форума "Лантинг" в Шанхай, където обсъди широк кръг от теми - от дълга, световната икономика и Тайван.

"Напоследък се появи абсурдна реторика, обвиняваща Китай в нарушаване на статуквото, нарушаване на мира и стабилността в Тайванския проток", каза Цин. "Логиката е абсурдна, а заключението - опасно."

Той добави, че "справедливо мислещите хора могат да видят кой се занимава с хегемонистичен тормоз и високопарни практики".

"Това не е китайският континент, а сепаратистките сили за независимост на Тайван и шепа държави, които се опитват да нарушат статуквото", каза Цин. "Тези, които си играят с огъня в Тайван, в крайна сметка ще се опарят."

Наскоро Китай проведе военни учения около самоуправляващия се остров, след като президентът на Тайван Цай Инг-уен се завърна в Тайпе след среща в Лос Анджелис с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Пекин се надява Германия да подкрепи мирно обединение на Китай и Тайван

Пекин се надява Германия да подкрепи мирно обединение на Китай и Тайван

Външният министър Ван И изтъкна някогашната подкрепа на Китай за обединението на Германия

Пекин разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия и редовно осъжда срещите на високо равнище между тайвански и чуждестранни лидери.

На тази политика на Пекин се противопоставя Тайпе.