Водоснабдяването на либийската столица и околните градове е било прекъснато, след като въоръжена групировка е щурмувала контролна зала, оставяйки милиони хора без вода, докато летните температури започнаха да се покачват, съобщават световните информационни агенции.

Въоръжените са пристигнали в неделя в контролната зала в Джафара, управлявана от консорциум, известен като проекта "Голямата изкуствена река", който транспортира вода чрез огромна подземна мрежа от тръби от Сахара до Триполи, град с повече от 2 млн. души, както и до други райони, намиращи се на брега на Средиземно море. Групировката принудила служителите да спират водопроводите, свързани с подземни кладенци.

Франция се обяви за безусловно примирие в Либия

Франция се обяви за безусловно примирие в Либия

Стана ясно след срещата на Макрон с либийския премиер

От групировката твърдят, че са привърженици на фелдмаршал Халифа Хафтар, лидер на Либийската национална армия. Силите на Хафтар доминират в източната и южната част на Либия и се опитват да завладеят столицата от подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие.

Връзката с Хафтар е спорна, като някои твърдят, че въоръжената групировка действа независимо и правителството в Триполи прави връзката, за да подкопае подкрепата за спорния генерал.

Силите на Хафтар обсаждат Триполи от 4 април с мълчаливата подкрепа от страни като ОАЕ, Саудитска Арабия и Египет, но е общоприето, че плановете на армията на Хафтар за бърза победа и поражението на правителството са били осуетени.

Петте ключа за портите на Либия

Петте ключа за портите на Либия

Битката между Сарадж и Хафтар за петия ключ е не по-малко ожесточена, отколкото е тя за петрола, терминалите, банките и компаниите. Мартин Табаков допълва: а в средата на април месец Хафтар успя да събере двата крайни полюса - американския и руския. Какво ще се случи в Либия?

Агенцията, която контролира водния проект, първоначално създадена от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, настоя, че никога не е вземала страна в настоящия конфликт, но заяви, че доставките на вода никога не трябва да се използват за постигане на какъвто и да е интерес. "Водата е дар Божи за всички и не бива да се използва за диктат и спазаряване при каквито и да било условия", изтъкна агенцията.

В резултат на нападението водата ще бъде отрязана до Триполи, но също така и до Гарян и някои други западни планински градове. Не е известно колко време ще е необходимо за възстановяване на доставките, но инцидентът подчертава уязвимостта на гражданството в Либия към продължителна война. Преди това агенцията предупреди, че е трудно да ремонтират течове заради сраженията. Либия периодично страда от прекъсвания на водата.

Правителството в Триполи обвини въоръжената групировка в координация със силите на Хафтар, че се стремят да "блокират водата към столицата, за да сломят духа на жителите ѝ".

Повече от 30 000 бежанци от Либия след офанзивата на Хафтар

Повече от 30 000 бежанци от Либия след офанзивата на Хафтар

Жертвите са 200 души, а хиляди са ранени

По-късно стана ясно, че водоснабдяването на либийската столица и околните градове е било възстановено два дни след като беше прекъснато.