За да бъде победена терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и да бъде възпрепятствано да се появи отново под някаква нова форма, трябва да се обърне внимание върху причините за нейното появяване и развитие, изтъкват американски експерти, цитирани от "Франс прес".

В лицето на бунта, който катализира и канализира гнева, неудовлетвореността и негодуванието на значителна част от изповядващите сунитския ислям, само и единствено военен отговор никога няма да е достатъчен, колкото и впечатляващи да са успехите му срещу терористичната групировка, твърдят експерти по тероризма.

А все още основните проблеми в много части на Арабския свят - като се започне с хаоса, лошото управление и бедността - са дълбоки. С места като обсадения сирийски град Алепо, който се намира в невероятен хаос, няма лесни решения пред очите.

Широкоразпространени нови вълнения в ужасяващи размери изглеждат почти сигурни, и само изключителна кампания по провеждането на идеологически отпор може в крайна сметка да осигури успокояване на положението. Това са коментирали експертите по време на годишна конференция във Вашингтон за тероризма.

"С идващата нова американска администрация, налице е едно инстинктивно "Трябва да бъдем по-твърди", изтъкнал бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън на конференцията, спонсорирана от американски мозъчен тръст. "Но ако ставаше въпрос за нашата способност да убиваме хора, ние щяхме да го направим преди 14 години", допълнил Хейдън.

Както няколко други експерти по тероризъм, Хейдън, който е бил шеф и на Агенцията за национална сигурност на САЩ, настоял, че докато не бъде обърнато внимание на основните причини, които карат младите сунитски мюсюлмани да се присъединяват към екстремистки движения, привлекателността на радикалния ислям ще се запази и редиците на неговите бойци и главатари непрекъснато ще продължат да се попълват.

Брус Ридъл, бивш анализатор в ЦРУ и експерт по борба с тероризма, който понастоящем работи в Института "Брукингс", подчертал границите на това, което той нарича "стратегия по обезглавяване", насочена главно към ръководството на групировки като ДАЕШ или "Ал Кайда".

"Това не е стратегия за справяне с основните проблеми, които създадоха "Ал Кайда", ДАЕШ или "Боко Харам", подчертал Ридъл и допълнил: "Тези проблеми продължават да са налице и ще бъдат най-големите предизвикателства, пред които новата американска администрация ще трябва да се изправи."

Първото предизвикателство, по думите му, "е Арабският свят: днес той е в хаос. Той се спуска в бездната на ада, на който ние тепърва ще виждаме все по-ясно очертанията. И нещата ще са много по-лоши в сравнение с ужаса в Алепо или Мосул".

Брус Ридъл изтъкнал още, че не виждал никакви признаци, че хаосът, който се е появил след Арабската пролет през 2011 г., е към своя край.

Въпреки че Арабският свят съставлява едва 5% от населението на планетата, посочил Ридъл, близо половината от терористичните актове през миналата година са били в арабските страни. Същевременно ключови показатели като младежката безработица остават много негативни, като има малко основания да се очаква подобрение.

"Лошото е, че нито една от причините, които доведоха до Арабската пролет - лошото управление, лошата икономическа производителност, високата безработица, липсата на отчетност на управлението, поведението на полицията, липсата на отвореност за гражданите да изразяват мнението си - на нито едно от тези неща не беше обърнато необходимото внимание", коментирал Ридел.