Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са обстреляли позиции на крайнодесните украински групировки "Десен сектор" и батальона "Азов" в района на контролираното от Киев село Лебединское. Това твърдят от пресслужбата на оперативното командване на самопровъзгласилата се проруска Донецка народна република (ДНР).

Уточнява се, че обстрелът е бил извършен от артилеристи от 36-та бригада на морската пехота. В резултат на обстрела са били убити трима бойци на батальона "Азов", а още петима са били ранени.

От пресслужбата на ДНР добавят, че националистическите групировки са били приведени в пълна бойна готовност, а на позицията на "Десен сектор" в района на Авдеевка са пристигнали чуждестранни инструктори.

"Основната цел е обучение на националистите в тактическа и бойна подготовка по противодействие на въоръжени провокации от страна на ВСУ. Също така, поканвайки в подразделенията си инструктори, командването на "Десен сектор" е получило гаранция за това, че ВСУ не биха посмели да нанасят удари по позиции, където се намират чуждестранни граждани", обясниха от ДНР.

По-рано командирът на операцията на обединените сили на Украйна (ООС) Сергей Наев заяви, че в района на бойните действия в Донбас могат да бъдат само ВСУ и други подразделения на ООС.

Решението за изтегляне на националистическите батальони от региона доведе до въоръжени сблъсъци с тях.