Седмици след като се извини за използването на изключително обидна дума за гейовете, папа Франциск отново е използвал същия термин.

Главата на Римокатолическата църква спомена думата за първи път на среща при закрити врата с епископи миналия месец, когато описа свещеническите колежи като вече твърде пълни с "педали" (frociaggine) - изключително обиден италиански термин.

Агенция ANSA съобщава, че папата е повторил думата вчера на среща с римски свещеници. Той е заявил, че във Ватикана има атмосфера на "frociaggine" и че е по-добре младите мъже с хомосексуални наклонности да не бъдат допускани да влизат в семинарията.

На въпрос относно тази информация Ватиканът посочи изявление, което е публикувал относно срещата със свещениците, в което папата повтаря необходимостта да се приемат гейове в Църквата и необходимостта от предпазливост по отношение на това, че стават свещеници.

Говори се, че по време на срещата на 20 май при закрити врата той е повторил, че на мъжете гейове не трябва да се позволява да стават свещеници.

В изявление след тази среща Ватиканът посочи: "Папа Франциск е запознат с наскоро публикуваните статии за разговор при закрити врати с епископите на Италианската епископска конференция на католическите епископи".

Папа Франциск се извини за използвания от него хомофобски жаргон

Папа Франциск се извини за използвания от него хомофобски жаргон

Официално изявление на Светия престол

"Както каза на няколко пъти, "В Църквата има място за всички, за всички! Никой не е безполезен, никой не е излишен, има място за всички. Каквито сме ние, такива са всички".

"Папата никога не е възнамерявал да обижда или да се изразява с хомофобски термини и се извинява на онези, които са се почувствали обидени от използването на термин, съобщен от други".

Според в. "Месаджеро" папата е направил коментара си по време на неформална сесия с въпроси и отговори на годишната среща на епископите, на която присъстват над 200 членове на духовенството.

Някои, които се опитват да защитят Негово светейшество, напомнят, че испанският, а не италианският е неговият майчин език и папата е допускал езикови гафове и в миналото, когато е говорел на език, различен от родния му.

Някои епископи, които са били в стаята, предполагат, че папата, като аржентинец, може да не е разбрал, че използваният от него италиански термин е обиден.

Папа Франциск не иска "педали" в Църквата

Папа Франциск не иска "педали" в Църквата

Той използва унизителния израз спрямо ЛГБТ общността на среща при закрити врата

Досега се смяташе, че 87-годишният Франциск води Римокатолическата църква към приемането на по-приветлив подход към ЛГБТ общността.

През 2013 г., в началото на своето папство, той изрече известните думи: "Ако човек е гей и търси Бог и има добра воля, кой съм аз да го съдя?", а миналата година позволи на свещениците да благославят членове на еднополови двойки, което предизвика остра консервативна реакция.

Въпреки това той отправи подобно послание относно хомосексуалните учащи за свещенически служители на среща с италиански епископи през 2018 г. Тогава папата им заръча внимателно да проверяват кандидатите за свещеничество и да отхвърлят всички, за които се подозира, че са хомосексуалисти.

В документ от 2005 г., публикуван при покойния предшественик на Франциск - Бенедикт XVI, Ватиканът посочва, че Църквата може да приеме в свещеничество онези, които са преодолели хомосексуалните си наклонности преди поне три години.

В документа се уточнява, че практикуващите хомосексуалисти, тези с "дълбоко вкоренени" гей тенденции и тези, които "поддържат така наречената гей култура", трябва да не бъдат допускани до свещенически сан.