Гуверньорът на Банката на Израел Амир Ярон подкрепи създаването на комисия, която да разгледа бюджета за отбрана на Израел, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че продължаващата война не налага даването на "празен чек" на армията.

Ярон настоява за такава стъпка от януари, когато законодателите одобриха коригиран военен бюджет, който добави десетки милиарди шекели за финансиране на боевете в Газа и на ливанския фронт, които продължават вече осем месеца.

Той отдавна призовава правителството да направи фискални корекции, за да предотврати излизането на бюджетния дефицит извън контрол поради скока на разходите за отбрана и други военни разходи.

"Проспериращата икономика изисква сигурност, а сигурността изисква просперираща икономика. Следователно войната не трябва да носи със себе си празен чек за постоянни разходи за отбрана и трябва да се намерят подходящи баланси", изтъкна Ярон.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че разходите за отбрана на Израел като процент от брутния вътрешен продукт са намалели през последните години - и че сега това ще се промени с увеличение от 20 милиарда шекела (5,4 милиарда долара) годишно в допълнителни разходи.

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Предвид бюджетния дефицит от 7% от БВП през април, над целевите 6,6% за 2024 г., и понижението на кредитния рейтинг на Израел от рейтинговите агенции, министърът на финансите Бецалел Смотрич поиска група за наблюдение на разходите за отбрана, но министърът на отбраната Йоав Галант се противопостави на идеята. Вчера двамата се съгласиха да сформират комисия.

Спорът за бюджета за отбрана - включително искането на Смотрич за преразглеждане на закупуването на американски изтребители - подхрани и без това високото напрежение в кабинета на Нетаняху, обхванат от разногласия относно воденето на войната в Газа. Смотрич не е в една партия с Нетаняху и Галант.

С преработка на бюджета Израел залага 15 млрд. долара за военни разходи

С преработка на бюджета Израел залага 15 млрд. долара за военни разходи

На фона на продължаващия конфликт с "Хамас"

Той заяви, че атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата израелска офанзива в Газа подкопават много основни предположения за това как е управляван бюджетът за отбрана. Като такива, разходите за отбрана трябва да се адаптират към настоящите заплахи, като същевременно се поддържа баланс между сигурността и икономиката като цяло, посочи Смотрич.

Ярон отбеляза, че комисията е трябвало да бъде създадена в началото на годината, тъй като войната вероятно ще струва 250 милиарда шекела между 2023 и 2025 г.

"Това със сигурност е бюджетно бреме. Освен това се очаква бъдещият бюджет за отбрана да расте постоянно, с макроикономическо въздействие", отчете той. "Комисията трябва да проучи тези процеси от цялостна многогодишна перспектива, с постоянно изискване за повишаване на ефективността на отбранителната система".