Върховният съд на Ирак постанови, че не може да разпусне парламента - ключово искане на влиятелния духовник Моктада ал-Садр и милионите негови последователи и важна пречка в борбата за власт, която предизвика кървави сблъсъци в Багдад миналия месец, съобщава "Ройтерс".

Федералният върховен съд посочва в изявление, че парламентът трябва да се саморазпусне, ако се смята, че не е изпълнил задълженията си.

Парламентът на Ирак е силен орган, който избира президент и министър-председател и през който минават за одобрение всички закони.

Политическата криза в Ирак, която започна след парламентарните избори през октомври миналата година, доведе до насилие по улиците и до най-тежките сблъсъци в страната от години.

Садр постави срок на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад

Садр постави срок на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад

Това не е революция, защото е загубила своя мирен характер, подчерта иракския духовник

Въоръжени поддръжници на Садр започнаха сражения с правителствените сили и групировките на бойци, подкрепяни от Иран, в края на август, след като Садр напусна политиката и позволи на протестиращите да щурмуват правителствени сгради.

Въпреки че Садр беше най-големият победител на вота през октомври, през юни той оттегли всички свои депутати - почти 1/4 от парламента, което доведе до разпалване на улични протести, след като неговото движение не успя да състави правителство.

Противниците на духовника - предимно подкрепяни от Иран партии, се опитаха, но без успех да сформират правителство.

Иракският върховен съд отложи разпускането на парламента

Иракският върховен съд отложи разпускането на парламента

Въпреки призивите на президента за предсрочни избори