Иракските сили за сигурност въведоха полицейски час от 19 часа в цялата страна в отговор на протестите, които избухнаха пред правителствената централа в столицата Багдад, съобщи Evening Standart.

Двама иракчани са били убити, а медицински служители казаха, че 12 протестиращи са били ранени от сълзотворен газ и физически сблъсъци с полицията извън Зелената зона на Багдад.

До протестите се стигна, след като влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Моктада ал-Садр каза, че се отказва от политиката поради безизходица при формирането на ново правителство, което предизвика сблъсъци между неговите последователи и онези, които подкрепят милиционерските групи, свързани с Иран.

Муктада ас Садр иска разпускане на парламента в Ирак

Муктада ас Садр иска разпускане на парламента в Ирак

Напрежението в Багдад продължава

Десетки млади мъже, верни на Садр и поддръжници на подкрепяните от Техеран групировки, се замерваха с камъни пред правителствени сгради и посолства.

В центъра на Багдад се е чула стрелба.

Припомняме, че в началото на август Садр, чиито привърженици протестираха срещу назначаването на новия министър-председател на Ирак, призова за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.

Имамът заяви тогава пред поддръжниците си, че трябва да продължат да държат сградата на парламента, докато властите не изпълнят исканията му, включително разпускане на парламента и промени в иракската конституция. Въпреки това, отбелязва "Ал Арабия", той не уточнява в какво биха могли да се състоят тези промени.

В Ирак от месеци се провеждат протести, които са най-масовите след изборите през октомври миналата година. Протестиращите се противопоставят на номинирането на Мохамед ал-Судани от блока "Координационна структура", ръководен от подкрепяните от Иран шиитски партии, за министър-председател.

Макар блокът на ал-Садр да спечели най-много места на парламентарните избори, той не успя да състави правителство, което да изключи подкрепяните от Иран негови опоненти. В резултат на това ас-Садр отзова депутатите си от парламента и прибягна до натиск чрез улични протести.

ЕС зове за политически диалог в Ирак

ЕС зове за политически диалог в Ирак

Институциите в Багдад трябва да работят

В края на юли, негови привърженици на два пъти щурмуваха сградата на парламента в така наречената "Зелена зона" в Багдад, където се намират иракските правителствени служби и редица чуждестранни посолства.