Върховният съд на Ирак постанови отмяната на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, за да проучи дали подобно допитване ще бъде конституционно, съобщава "Франс прес".

"Върховният съд издаде заповед за спирането на организирането на референдума, насрочен за 25 септември... докато не разгледа жалбите, които получи във връзка с този пребисцит, че е противоконституционен", се посочва в изявление на съда.

Съдът е взел решението, след като "разгледа исканията за спиране на референдума".

Иракски Кюрдистан нямал планове да създава кюрдски държави в Иран и Турция

Иракски Кюрдистан нямал планове да създава кюрдски държави в Иран и Турция

Независим Иракски Кюрдистан щял да е от полза на Израел

По думите на говорителя на съда, "ние получихме няколко жалби и затова решихме да отменим референдума".

Източник в иракския парламент заяви, че поне трима депутати са подали жалби срещу допитването.

Съседните Турция и Иран, както и САЩ и Организацията на обединените нации (ООН), призоваха автономната кюрдска област в Северен Ирак да уреди различията си с Багдад чрез преговори, а не чрез сепаратистки действия.

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че гласуването с опцията "да" няма да доведе до незабавно обявяване на независимост, а по-скоро ще даде началото на "сериозни дискусии" с Багдад.

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Седмица преди референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Решението на съда идва, след като турската армия обяви по-рано днес, че е започнала военно учение на границата на Турция с Ирак.

Преди два дни турският премиер Бинали Йълдъръм определи референдума като проблем на националната сигурност и добави, че той може да доведе до нов конфликт.