Върховният съд на Израел в понеделник обяви, че всичките 15 съдии в историческо първо заседание ще участват в изслушването по аргументи срещу непопулярната съдебната реформа, съобщава "Ройтерс".

Върховният съд се съгласи да обсъди на 12 септември петиции за отмяна на законопроекта, ратифициран миналата седмица, който ограничава правомощията му да анулира някои решения, взети от правителството и министрите, създавайки сцена за конституционна битка.

Говорител на съда каза, че изслушването ще отбележи първия път в историята на страната, когато разширен състав ще го председателства.

Припомняме, че съдебните промени, преследвани от Нетаняху и неговото правителство, предизвикаха безпрецедентна криза в Израел, създавайки дълбоки разделения в обществото, разтърсвайки икономиката и предизвиквайки безпокойство от западните съюзници.

Пентагонът призовава Израел да постигне консенсус и политически диалог

Пентагонът призовава Израел да постигне консенсус и политически диалог

Позиция на САЩ

Разделението се разпространи и в армията, като резервистите-доброволци казаха, че няма да се явят на служба, а бившият висш началник предупреди, че готовността на Израел за война може да бъде изложена на риск.

В понеделник министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза пред парламентарната комисия по външни работи и отбрана, че армията остава в бойна готовност пред лицето на нарастващите протести, но че може да има щети в дългосрочен план.

Коалицията на Нетаняху, която контролира 64 от 120-те места в парламента твърди, че съдебните промени са необходими, за да се ограничи Върховния съд.

Критиците твърдят, че промените ще премахнат ефективните проверки на правомощията на изпълнителната власт и биха могли да доведат до злоупотреби с власт.

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Нови предизвикателства за Бенямин Нетаняху

Сред вносителите на петицията са Израелската адвокатска колегия, както и политическа наблюдателна група, която заяви, че поправката от 25 юли "фундаментално променя структурата на израелската парламентарна демокрация и характера на правителството".