Хиляди израелци излязоха по улиците в събота, за да протестират срещу решението на правителството да продължи да прилага пакета за съдебна реформа въпреки широко разпространената опозиция, обобщи АФП.

Демонстранти, развяващи израелски знамена, се събраха в търговския център на страната Тел Авив, поддържайки темпото на продължаващите от месеци протести срещу предложенията на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

"Все още обичаме тази страна и се опитваме да поправим всички проблеми", заяви филмовият композитор Итаи Амрам.

"Не приемаме нищо от това", каза 27-годишният АФП, като се възмути от това, което според него е "конституционна революция" на правителството.

От северния град Хайфа до Ейлат на Червено море организаторите на протести организираха митинги в цялата страна в рамките на най-голямата проверка на общественото мнение, откакто правителството подложи на окончателно гласуване в парламента в понеделник ключов елемент от своите реформи.

Пентагонът призовава Израел да постигне консенсус и политически диалог

Пентагонът призовава Израел да постигне консенсус и политически диалог

Позиция на САЩ

Гласуването за отпадане на закона за "обосноваността", чрез който Върховният съд може да отменя правителствени решения, като например назначения на министри, беше посрещнато със загриженост от водещите съюзници на Израел, включително от Съединените щати.

Израелските медици реагираха с кратък протест, докато десетки военни ветерани обещаха да прекратят доброволческата си дейност, а синдикатите обмислят по-нататъшни протестни действия.

Тази седмица във Върховния съд бяха подадени множество петиции срещу гласуването в понеделник, като изслушванията ще се проведат през септември.

По-широкият пакет от реформи включва амбиции за предоставяне на правителството на по-голяма власт при назначаването на съдии, както и понижаване на статута на правните съветници към министрите.

Протести избухнаха в Израел заради съдебната реформа

Протести избухнаха в Израел заради съдебната реформа

Опозицията напусна Кнесета след гласуването

В момента законодателният процес е спрян поради лятната ваканция на парламента, като Нетаняху обеща откритост в преговорите за бъдещите стъпки.

Нетаняху твърди, че пакетът от реформи е необходим за възстановяване на баланса в отношенията между избраните служители и съдебната власт, но опонентите на премиера го обвиняват в заграбване на властта.