Върховният съд на САЩ нанесе удар на американския президент Доналд Тръмп, като изиска от неговата администрация да запази протекциите, които тя се опита да прекрати, на стотици хиляди имигранти, доведени нелегално в САЩ като деца, съобщава "Ройтерс".

Тръмп бесен на съдебно решение, възпрепятстващо депортирането на "мечтателите"

Тръмп бесен на съдебно решение, възпрепятстващо депортирането на "мечтателите"

Нарече съдебното решение "скандално"

Съдиите са отказали да разгледат жалбата на администрацията на Тръмп срещу решението на федерален съдия на 9 януари, което наложи възбрана на действията на Тръмп по прекратяването на програмата DACA, която е от полза на имигрантите, известни като "мечтателите" и която беше въведена през 2012 г. от неговия предшественик Барак Обама.

Съгласно действията на Тръмп протекциите на "мечтателите" трябваше да започнат постепенно да бъдат отменяни от началото на март, като започне тяхната депортация от САЩ.

В краткото решение съдиите не са посочили аргументи, но изтъкват, че жалбата е била "отхвърлена без предразсъдъци".  

Съгласно програмата DACA приблизително 700 хил. младежи, повечето латиноси, получават защита от депортиране и им се предоставят разрешителни за работа в рамките на две години, след изтичането на които те трябва да кандидатстват отново. Общо около 1,8 млн. души отговарят на условията на програмата, което е значитална част от над 11 млн. имигранти, живеещи в САЩ нелегално.