Върховният съд на САЩ постанови, че президентът Доналд Тръмп трябва да предаде данъчните си декларации и финансовите си отчети на прокуратурата в Ню Йорк, съобщава "Франс прес".

В решението, взето със седем съдийски гласа "за" и два "против", Върховният съд постанови, че президентът няма абсолютен имунитет срещу наказателно преследване

Белият дом: Демократите никога няма да получат данъчната декларация на Тръмп

Белият дом: Демократите никога няма да получат данъчната декларация на Тръмп

Конгресът се опитва да получи декларацията на републиканския лидер

Най-висшата съдебна институция в страната също така излезе с решение по отделен казус относно искане на комисиите към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), които са доминирани от Демократическата партия, за данъчните декларации и финансовите отчети на Тръмп.

В решение със седем съдийски гласа "за" и два "против", което е частична победа за Тръмп, съдът върна делото на Камарата на представителите обратно на по-ниска съдебна инстанция за по-нататъшно разглеждане.

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, демократ, поиска финансовите отчети на президента за 8-годишен период във връзка с предполагаемо плащане на "подкуп" на порно актрисата и бивш модел на "Плейбой" Сторми Даниелс, за да си мълчи и да не разкрива разобличаваща информация за Тръмп.

Съдът изиска данъчните декларации на Тръмп за период от 8 години

Съдът изиска данъчните декларации на Тръмп за период от 8 години

Окръжният прокурор на Ню Йорк е изпратил призовка...

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че президентът има имунитет от наказателно преследване, твърдение, което беше отхвърлено от съда.

"Преди двеста години голям юрист от нашия съд постанови, че никой гражданин, дори и президентът, не е категорично над общото задължение да представя доказателства, когато е призован в наказателно производство", постановява Върховният съд на САЩ и допълва: "Днес потвърждаваме този принцип."

Ванс нарече определението на съда "огромна победа за правосъдната система на нашата страна и нейният основополагащ принцип, че никой - дори и президент - не е над закона".

"Нашето разследване, което беше отложено в продължение на почти година от това съдебно дело, ще бъде възобновено, ръководено както винаги от важното задължение на голямото жури да следва закона и фактите, докъдето и да доведат те", подчерта Ванс.

След обявяването на решението на Върховния съд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че решението на съда не било справедливо.

"Върховният съд връща делото на по-долна съдебна инстанция, аргументи за продължаването му. Всичко това е политическо преследване. Спечелих лова на вещици на (Робърт) Мюлър и други, а сега трябва да продължа да се боря в политически корумпирания Ню Йорк. Не е справедливо към това президентство или администрация!", настоя Тръмп.

Според него също така правосъдната система на страната не била предприела никакви действия в отговор на "политическите престъпления" на предишната администрация на Барак Обама, докато от своя страна тя използвала всяка възможност да го преследва. 

Тръмп отново обвини Обама и неговият вицепрезидент Джо Байдън в "шпиониране" на предизборния му щаб през 2016 г., като отбеляза, че нито правната комисия към Сената на САЩ, нито ФБР, нито Министерството на правосъдието са обявили каквито и да е разследвания за това. Той продължи да споменава разследването за намесата на Русия, която продължило три години и струвало "45 милиона долара", но не успяло да представи никакви доказателства срещу него, като това било още един пример за това, което той възприема като двоен стандарт на американската правосъдна система.