Ирак и Съединените щати проведоха "първия кръг" от разговори за бъдещето на американските и други чуждестранни войски в страната. Багдад очаква дискусиите да доведат до график за намаляване на присъствието им.

Това съобщи АФП.

Кабинетът на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани публикува снимка на правителствения ръководител с високопоставени служители както от иракските въоръжени сили, така и от международната коалиция, създадена от Вашингтон за борба с радикалната джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД).

Судани "е домакин на началото на първия кръг от двустранния диалог между Ирак и САЩ за приключване на мисията на международната коалиция в Ирак", се казва в изявлението на иракското правителство.

"Разговорите и какъвто и да е постигнат напредък ще определят продължителността на тези преговори", заяви пред АФП съветникът на Судани по въпросите на външните работи Фархад Алаалдин.

"Ирак ангажира другите държави, участващи в международната коалиция, за двустранни споразумения, които служат на интересите на Ирак и тези държави."

В четвъртък Вашингтон беше заявил, че се е договорил с Багдад за стартирането на "експертни работни групи от военни и отбранителни специалисти" като част от Висшата военна комисия, създадена по споразумение с Багдад.

Работните групи ще проучат "три ключови фактора", заяви Вашингтон: "заплахата от ИДИЛ, оперативните изисквания и изискванията на околната среда, както и нивото на способностите на иракските сили за сигурност".

САЩ нанесе удари по проирански милиции в Ирак

САЩ нанесе удари по проирански милиции в Ирак

Ударите са в отговор на атаките срещу САЩ и коалиционните й съюзници в Ирак и Сирия

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх призна, че военният отпечатък на САЩ в Ирак "със сигурност ще бъде част от разговорите", което показва, че желанието на Багдад за намаляване на тези сили е обсъдено.

Според иракското външно министерство тази цел ще доведе до формулирането на "конкретен и ясен график... и до започване на постепенното намаляване на съветниците на коалицията на иракска територия".

Разговорите, които са планирани от месеци, се провеждат в момент на засилено напрежение в Ирак и региона, свързано с войната между Израел и Хамас, която предизвика вълна от нападения срещу американски и други коалиционни сили.

САЩ и Ирак ще започнат преговори за изтегляне на военните

САЩ и Ирак ще започнат преговори за изтегляне на военните

"Ислямска държава" вече не била заплаха за Багдад

От средата на октомври досега са извършени повече от 150 нападения срещу коалиционни войски, като за много от тях претендира Ислямска съпротива в Ирак - хлабав съюз на свързани с Иран групи, които се противопоставят на подкрепата на САЩ за Израел в конфликта в Газа.

Около 2500 американски войници са разположени в Ирак и около 900 в Сирия като част от коалицията срещу ИД, сформирана през 2014 г. - годината, в която джихадистката групировка завладя около една трета от Ирак.