Ю Мунг-Уан и Никълъс Бърнс САЩ и Южна Корея няма да признаят Северна Корея за ядрена държава, независимо от проведения от Пхенян ядрен опит на 9 октомври, съобщава АП.

"Двете страни потвърдиха, че не могат да признаят Северна Корея за ядрена държава", се казва в заявление, публикувано като резултат на срещата, проведена в Сеул между първия заместник-министър на външните работи на Южна Корея и помощник държавния секретар на САЩ.

Корея е сериозна заплаха за мира и сигурност на Корейския полуостров, на Североизточна Азия и оттатък," продължава заявлението.

Освен това Южна Корея и САЩ „изтъкват важността международната общност да издигне общ глас за пълно и ефективно изпълняване на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

От друга страна АП коментира, че двете страни не са коментирали американската инициатива, която предвижда противопоставяне на разпространяването на оръжия за масово унищожаване в Северна Корея, а по-конкретно спиране на кораби, за които има подозрения, че пренасят подобно оръжие.

Американският представител Никълъс Бърнс е споделил пред южнокорейския заместник-министър Ю Мунг-Уан, че САЩ биха искали Южна Корея да увеличи участието си в започната от Вашингтон инициатива за неразпространение на оръжие за масово унищожаване, както и в санкциите, наложени на Северна Корея след 9 октомври, от Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Пхенян да търгува с оръжие.

До този момент обаче Сеул се е включил в инициативата на САЩ само с изпращането на наблюдатели.

„Ние потвърждаваме факта, че работим заедно в много, много различни части на света, че съюзът ни е много силен", заяви Никълъс Бърнс малко по-рано при среща с външния министър на Южна Корея Бан Ки-Мун.

Япония междувременно се присъедини към Вашингтон и Сеул и обяви, че също няма да признае Северна Корея за ядрена държава, предаде АП, като се позова на японското външно министерство.