Ватиканът оряза и без това намаляващите заплати на кардиналите, които оглавяват висшите офиси на Католическата църква в Рим, с около 10% или 500 евро на месец, тъй като папата следва програма за "нулев дефицит" за по-голяма пестеливост, предава "Ройтерс"

Кардиналите вече няма да получават две месечни надбавки, които често се използват за покриване на разходите за наемане на лични секретари, се казва в съобщение, написано от Максимино Кабайеро Ледо, испански мирянин, който оглавява финансовото министерство на Ватикана.

Пресслужбата на Ватикана не отговори на искане за коментар, но високопоставен служител на Ватикана предостави писмото на Ройтерс.

Кабайеро каза в писмото от 18 октомври, че действа по искане на папа Франциск и че съкращенията ще влязат в сила на 1 ноември.

Те засягат само кардинали, които служат като ръководители на различни отдели на Ватикана в Рим -около 20 от над 230-те "принцове на Църквата" по света.

Кардиналите в Рим получават месечна заплата, за която се смята, че е около 4000 до 5000 евро, според съобщения в италианските медии. Орязаните надбавки се оценяват на около 500 евро.

Папа Франциск наскоро постави като приоритет намаляването на разходите на Ватикана.

Светият отец написа необичайно писмо миналия месец до всички кардинали по света, като ги призова да следват програма за "нулев дефицит", за да помогнат за подобряване на икономическото състояние на Ватикана и да насърчат "дух на същественост, избягване на излишното и подбиране на нашите приоритети добре".

Папа Франциск по-рано нареди намаляване на заплатите с 10% на кардиналите в Рим през март 2021 г., тъй като Ватикана бе засегната от въздействието на намаления туризъм по време на пандемията от коронавирус. Той също така започна да премахва субсидираните наеми за кардинали и други висши служители на Ватикана през 2023 г.

Централата на Църквата се състои от две единици, международно признатата суверенна единица на Светия престол и Ватикана, град-държава от 0,43 кв. км, заобиколен от Рим.

Те поддържат отделни бюджети, а приходите на Ватикана, включително от популярните Ватикански музеи, често се използват за покриване на дефицити в бюджета на Светия престол.

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Карло Мария Вигано, бивш нунций в САЩ, заяви, че не признава юрисдикцията на ватиканските служби