Ватикана публикува за първи път информация за притежаваните от него недвижими имоти. От документите става ясно, че Светият престол притежава над 5000 имота, уточнява "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че това са едни от най-подробните финансови данни за Католическата църква.

Информацията се съдържа в два документа - консолидиран финансов отчет за 2020 г. за Светия престол и първия публичен бюджет за Администрацията на патримониума на Апостолския престол (APSA).

APSA, нещо като основна счетоводна кантора, управлява недвижими имоти и инвестиции, плаща заплати и действа като служба за покупки и отдел за човешки ресурси.

Арести след финансовия скандал във Ватикана

Арести след финансовия скандал във Ватикана

Кардинал подаде оставка заради обвинения

Между двата документа - всеки с безпрецедентен брой кръгови диаграми, графики и карти - и два обяснителни текста, Ватикана издаде повече от 50 страници финансови материали.

Бюджетът на APSA от 30 страници показа, че притежава 4051 имота в Италия и около 1120 в чужбина, без посолствата му по света.

Само около 14% от италианските му имоти са били отдадени под наем на пазарни цени, докато останалите са били отдадени под наем по намалени цени, много на служители на църквата. Около 40% са институционални сгради като училища, манастири и болници.

Документацията показва, че APSA притежава имоти като инвестиции в луксозни райони на Лондон, Женева, Лозана и Париж.

Документите разкриват интересна подробност, че купеният през 2014 година като инвестиция имот в луксозния лондонски квартал Южен Кенсигтън носи загуби от самото начало за католическата църква.

Отделен консолидиран финансов отчет за Светия престол, публикуван в събота, показва дефицит от 64,8 млн. евро през 2020 г., в сравнение с 79,2 млн. евро дефицит през 2019 г.

Оставки във Ватикана след финансовия скандал

Оставки във Ватикана след финансовия скандал

За да се гарантира спокойното провеждане на разследването

Бюджетът на Светия престол включва централната администрация на римокатолическата църква, известна като Курията, която контролира управлението на 1,3 милиарда членове на световната църква, нейните глобални дипломатически представителства и медийни операции.

Ватикана, включително Ватиканските музеи и Ватиканската банка, имат отделен бюджет.

За да се запълни дефицитът през 2020 г., около 50 милиона евро бяха взети от фонда от дарения.

Пандемията от коронавирус допълнително разтърси финансите на Ватикана. Локдаунът я лиши от приходи. През 2019 г. 6 млн. туристи са посетили базиликата "Свети Петър" в Рим. През 2020 г. те са били значително по-малко.