Вестникът на Ватикана разкритикува френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо” за изобразяването на корицата си на Бог като убиец, носещ автомат „Калашников”, подчертавайки, че това е било „жалко” и неуважително към истинските вярващи от всички вероизповедания, съобщава „Ройтерс”.

Корицата на изданието е по повод навършващата се годишнина от атаките преди година, когато терористи ислямисти убиха 12 души по време на нападение в редакцията на „Шарли ебдо” в Париж. Карикатурата на корицата изобразява разгневен Бог с кръв по ръцете му и с препасан автомат на гърба му.

„Една година по-късно, атентаторът все още е на свобода”, гласи заглавието на карикатурата.

Ежедневникът на Ватикана „Осерваторе Романо” обвини „Шарли ебдо” в опит за "манипулация" на религията.

„Зад лъжливото знаме на безкомпромисния секуларизъм, френският седмичник отново забрави, че религиозните водачи на всяко вероизповедание призовават от векове – да се отхвърли насилието в името на религията и че използването на Бог за оправдаване на омразата е истинско богохулство”, пише „Осерваторе Романо” в кратък коментар.

„Действията на „Шарли ебдо” показват тъжния парадокс на един свят, който става все по-чувствителен в това да бъдеш политически коректен до точката да бъдеш абсурден ... но не иска да признае или уважава вярата на вярващите в Бог, независимо от тяхната религия”, допълва изданието на Ватикана.  

„Шарли ебдо”, известно със своите сатирични карикатури, осмиващи политически и религиозни водачи, загуби голяма част от екипа си, когато ислямисти нахлуха в редакцията по време на оперативка на 7 януари 2015 г. и откриха огън.