Според преписки на американски чиновници от държавния департамент на САЩ, публикувани от Уикилийкс, Ватиканът е отказал членство в Международната организация в памет на жертвите на Холокоста заради напрежение около въпроса за дейността на папа Пий XII, който е оглавявал Римокатолическата църква по време на Втората Световна война.

Това съобщава gazeta.ru

Посланик Джулиет Валс Ноуелс пише през 2009 г., че Ватиканът иска статут на наблюдател в организацията. По думите й "опитът напълно се е провалил".

Ноуелс пише, че "все още не е ясно дали това е свързано с назначения наскоро заместник-министър на отбраната Еторе Балестреро", който служителката счита за "неопитен" или Ватиканът всячески се опитва "да скрие дейността на папа Пий XII по време на Втората световна война".

Пий XII отдавна е спорна фигура във Ватикана заради отказа си да осъди публично Холокоста през 1941-1942 г., когато Ватиканът първи е информиран за случващото се.

Преди да стане папа, той е бил посланик на Ватикана в Берлин. Някои еврейски организации го обвиняват в антисемтиски настроения.