Папа Франциск започна глобална кампания на римокатолическата църква за подобряване съдбата на имигрантите, а един от неговите най-високопоставени кардинали призова политиците да "докосната ръката на мигрант", преди да се опитват да ги стереотипизират, съобщава "Ройтерс".

Двугодишната кампания "Сподели пътуването" идва в момент на нарастване на негативните настроения срещу имигрантите в САЩ и много европейски страни, където крайнодесни партии печелят популярност.

В неделя крайнодясната и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" се изкачи на трето място на парламентарните избори, като се възползва от обществената тревога заради пристигането на повече от 1 млн. мигранти в Германия през последните 2 години.

Папата, който превърна защитата на мигрантите в основна част от своя понтификат, даде старт на кампанията пред десетки хиляди хора на пл. "Свети Петър" във Ватикана по време на редовното си седмично обръщение, призовавайки католиците по света да бъдат "отворени, приобщаващи и радушно приветстващи" към мигрантите.

Антиимигрантската италианска партия "Северна лига" се зарече да предприеме крути мерки срещу миграцията от развиващите се страни, ако вземе властта в коалиционно правителство след изборите през следващата година.

На пресконференция във Ватикана кардинал Луис Антония Тале от Манила призова за "култура на лична среща", при която приятелството измества страха.

"Бих поканил лидерите да се срещнат с мигрант, да докоснат ръката на мигрант, да помиришат мигрант, да чуят техните истории и ще видите, че те са като вас и мен", заяви той.

"Те всъщност не са истински "други". Те биха могли да бъдат мен. Те биха могли да бъдат моя брат, моята сестра, моите родители", изтъкна Тале, чийто дядо е напуснал Китай и е отишъл във Филипините като бедно момче.