В четвъртък Ватиканът официално отхвърли "доктрината на откритията" от колониалната епоха, използвана преди векове, за да оправдае европейските завоевания на Африка и Америка, заявявайки, че "това не е част от учението на Католическата църква", предава Ройтерс.

Ватиканът призна в изявление на своите дикастерии (отдели) за култура и човешко развитие, че папските документи от 15-ти век са били използвани от колониалните сили, за да дадат легитимност на техните действия, включително робството.

Дикастериите специално споменаха папските були Dum Diversas (До различно) от 1452 г., Romanus Pontifex (Римският понтифекс) от 1455 г. и Inter Caetera (Наред с други неща) от 1493 г.

"Историческите изследвания ясно показват, че въпросните папски документи, написани в конкретен исторически период и свързани с политически въпроси, никога не са били считани за израз на католическата вяра", заявиха от дикастериите.

Оттам заявиха, че "са били манипулирани за политически цели от конкуриращи се колониални сили, за да оправдаят неморални действия срещу местното население, които понякога са били извършвани без съпротива от страна на църковните власти".

Департаментите на Ватикана признаха, че папските були, които са дали политическо покритие на испанските и португалските завоевания в Африка и Америка, "не отразяват адекватно равностойното достойнство и правата на коренното население".

"Трябва да признаем тези грешки, да признаем ужасните ефекти от политиките на асимилация и болката, изпитана от коренното население, и да поискаме прошка", заявиха във Ватикана.

Римокатолическата църква отдавна е изправена пред обвинения, че е съучастничка в колониалните злоупотреби, извършени от западните нашественици и техните потомци, които твърдят, че разпространяват християнската вяра.

Роденият в Аржентина папа Франциск, първият понтифекс, роден и произхождащ от бившите колонии, направи няколко информационни жеста към местното население. Миналата година той пътува до арктическия регион на Канада, за да се извини за потисничеството на коренното население там - инуитите.

През 2007 г. предшественикът на Франциск, Бенедикт XVI, публикува книга, която осъжда богатите страни за това, че безмилостно са "ограбили и опустошили" Африка и други бедни региони и за това, че са изнесли към тях "цинизма на свят без Бог".

Папа Франциск проведе национализация във Ватикана

Папа Франциск проведе национализация във Ватикана

Затягане на мерките след серия от корупционни скандали