Вътрешен преглед вини изискванията за поверителност и колебливостта на персонала за ситуацията в Пентагона миналия месец с хоспитализацията на министъра на отбраната Лойд Остин за усложнения от операция на рак на простатата.

Президентът Джо Байдън и други висши ръководители не бяха уведомени за здравословните проблеми навреме, съобщава АП. 

Това доведе до искания за отстраняването на Остин. Той ще бъде изслушан пред Конгреса на 29 февруари. 

Проверката, направена от подчинените на Остин, до голяма степен освобождава от отговорност за случилото се. Категорично се казва, че "няма индикации за злонамереност или опит за заблуда".

Препоръчва се процедурите да бъдат подобрени относно кога министърът на отбраната трябва да прехвърли правомощията за вземане на решения на заместник-председателя.

Главният инспектор на Министерството на отбраната също извършва проверка, която все още не е приключила.

Остин под натиск да подаде оставка

След скандала с тайната му хоспитализация

Припомняме, че Остин беше диагностициран с рак на простатата в началото на декември и отиде в Националния военен медицински център "Уолтър Рийд" за операция на 22 декември. На 1 януари той беше върнат обратно при Уолтър Рийд с линейка, след като изпита силна болка и беше преместен в интензивното отделение следващия ден.

Въпреки че прехвърли правомощията за вземане на решения на заместник-секретаря Катлийн Хикс по време на първоначалната си операция и след това отново, когато беше в интензивно отделение, той не ѝ е каза защо и не е информирал Белия дом.

Представители на Пентагона са признали, че на 2 януари на сътрудниците по обществените въпроси и отбраната е било съобщено, че Остин е бил хоспитализиран, но не са го направили публично достояние и не са казали на лидерите на военните служби или на Съвета за национална сигурност до 4 януари. Едва тогава президентът Джо Байдън установи навън. Минаха още четири дни, преди да бъде разкрита причината за хоспитализацията му.

Служители на отбраната публикуваха некласифицирано резюме на прегледа в понеделник и набор от препоръчани промени. Прегледът предполага, че не е имало установен метод за справяне с такъв инцидент и фактът, че хоспитализацията му е била "непланирана", е допринесъл за неуведомяването на другите.

Генерал-майор Пат Райдър, прессекретарят на Пентагона, каза пред репортери в понеделник, че помощниците на Остин са се оказали в "безпрецедентна ситуация". Той каза, че докато Остин е бил преместен в интензивно отделение, неговите помощници са разбрали, че той няма да има достъп до критични комуникации, и са взели решение да прехвърлят правомощията на заместник-младеца.

Фактът, че персоналът, а не Остин, взе решението, повдигна въпроси за това кой е контролирал отдела в този момент, включително ядрения арсенал на Америка. Райдър каза, че "няма пропуски" в командването и контрола на отдела.

Той добави, че "посветените държавни служители са правили това, което са смятали за правилно".

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Операция от рак и последвали усложнения са причината за престоя в болница

Остин, на брифинг за пресата, след като се върна на работа, каза пред репортери, че никога не е казвал на служителите си да пазят хоспитализацията му в тайна от Белия дом, но призна, че е трябвало да се действа по различен начин и пое отговорността. Той отрече да има култура на секретност в кабинета му и също така каза, че служителите може да са решили, че така "вършат нещата в мой най-добър интерес".