Убийството на местния политик Валтер Любке в началото на юни изглежда като крайнодясна атака. Това коментира германският вътрешен министър Хорст Зеехофер по време на пресконференция в Берлин, след като полицията разследва историята на заподозрения, задържан през уикенда.

"Крайнодясната атака срещу водещ представител на страната ни е тревожен сигнал и е насочена срещу всички нас", изтъкна Зеехофер, наричайки убийството "отвратително" и "отблъскващо", съобщава ДПА.

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Политикът беше убит в началото на юни

Полицията не е успяла досега да открие огнестрелното оръжие, използвано при убийството на Любке, съобщи на пресконференцията началникът на Федералната криминална полиция Холгер Мюнх.

Заподозреният, задържан във връзка с убийството на 3 юни, е бил член на стрелкови клуб, но е имал разрешително за притежание на огнестрелно оръжие, уточни Мюнх, добавяйки, че "все още трябва да бъдат изяснени много неща".

Заподозреният Стефан Е, който е на 45 години, е имал дълга история на предишни престъпления, но досега мълчи по сегашния случай.

Началникът на германското контраразузнаване Томас Халденванг заяви, че макар заподозреният да е участвал в крайнодясната политика през 1980-те години, този аспект не бил толкова очевиден през последните години.

Той е бил в полезрението на контраразузнаването, но наскоро "по-скоро е отишъл на заден план за целите на наблюдението", уточни Халденванг.

Заподозреният е в ареста от неделя по подозрение в убийството на 65-годишния местен политик с изстрел в главата.

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Води се разследване