Финландските граничари са задържали трима французи, които решили да преминат границата и да се разходят по руска територия, съобщи финландската служба.

"Установено е, че трима души са пресекли границата и са се намирали от руската страна на границата. Няколко минути след като са пристигнали в Русия, те са се върнали във Финландия, след което тримата мъже са били задържани от граничен служител", се казва в изявлението.

Мъжете заявили, че са били в Париккала (община във Финландия), където са наблюдавали природата и птиците. Когато се озовали близо до границата между Финландия и Русия, решили да минат на руска страна.

Освен това мъжете казват, че са видели табели от финландската страна за граничната зона и необходимостта да получат разрешително за пътуване, но са ги пренебрегнали.

И тримата мъже се признаха за виновни и им предстоят глоби от по 30-40 пъти доходът на всеки от нарушителите за един ден.

Финландия връща руснаците, пристигнали без основателна причина

Финландия връща руснаците, пристигнали без основателна причина

Лицата ще бъдат връщани дори, ако Русия не ги приема

В края на 2023 г. Финландия затвори контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия: финландските власти считат за причина резкия приток на мигранти от Африка и Близкия изток. Според версията на Хелзинки за това е допринесла и Москва.

В края на юли във Финландия влезе в сила извънреден закон, който ограничава приемането на бежанци на границата с Русия и евентуалното им експулсиране. На хората, които търсят убежище във Финландия, може да бъде забранено да влизат в страната или да бъдат експулсирани.