Кандидатът на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен докосна оголен нерв, отричайки отговорността на френската държава за масовите арести на евреи в Париж през Втората световна война (ВСВ), съобщава "Ройтерс".

Льо Пен, която е фаворит да спечели първия тур на изборите на 23 април, предизвика протести с коментарите си относно един от най-мрачните епизоди от френската история, когато страната беше окупирана от нацистите по време на войната.

"Смятам, че Франция не е отговорна за арестите", изтъкна Марин льо Пен в интервю за френска медия, имайки предвид разпоредения от нацистка Германия на 16 юли 1942 г. арест на 13 хил. евреи, извършен от френската полиция в Париж.

Повечето от евреите са били натъпкани в ужасяващи условия в колодрум, преди да бъдат депортирани в концентрационния лагер в Аушвиц.

"Смятам, че като цяло, ако има хора, които са отговорни, това са онези, които са били на власт по това време. Това не е Франция", подчерта Льо Пен в коментари, които бяха заклеймени от други кандидат-президенти, еврейска група във Франция и външното министерство на Израел.

"Ние приучихме нашите деца, че са имали всички основания да критикуват Франция, да виждат само най-мрачните исторически аспекти може би. Искам от тях да са горди, че са французи отново", настоя тя.

Във Франция е изключително щекотлива темата за нейната роля при колаборационисткия режим във Виши по време на Втората световна война. Общо 76 хил. евреи са били депортирани от Франция и по-късно изтребени.

През 1995 г. тогавашният президент Жак Ширак призна, че френската държава споделя отговорността за депортирането на евреи в нацистките лагери на смъртта по време на войната, като за първи път следвоенен френски държавен глава напълно призна ролята на Франция.

Социалистическият президент Франсоа Оланд през 2012 г. определи масовия арест през 1942 г. като "престъпление, извършено във Франция, от Франция".