Френски съд глоби осем екоактивисти с по 500 евро за кражба на официални портрети на президента Еманюел Макрон от обществени сгради като част от протест срещу изменението на климата, съобщава АФП.

Процесът е третият във Франция за феномена откраднати портрети на Макрон.

Миналия месец съд в Лион оправда двама активисти, откраднали портрети на Макрон, казвайки, че това представлява "законен" протест.

Но парижкият съд излезе с друга присъда, като постанови, че осемте обвиняеми, които са на възраст между 25 и 35 години, са виновни за "групова кражба", обвинение, което може да се накаже максимално с 5 години затвор.

Обвинените признават, че през февруари са свалили три портрета на Макрон, от три офиса на местното самоуправление около Париж, като част от кампанията на гражданското неподчинение "Свали Макрон".

Те претендират за "морално задължение" да действат срещу така нареченото бездействие на правителството на Макрон по отношение на промените в климата.

Всички държавни училища и правителствени служби във Франция имат портрет на президента, където Макрон е "кацнал" на ръба на бюрото си с два мобилни телефона и мемоарите на френския герой от съпротивата и президент Шарл дьо Гол.

Това не е първият път, когато снимка на центристкият президент е критикувана.

През октомври 2017 г. кметове в централен регион обърнаха снимката му, за да протестира срещу намаляване на бюджетите на местните власти и загуба на работни места.

Климатичната криза оправдава премахване на портрет на Макрон, реши френски съдия

Климатичната криза оправдава премахване на портрет на Макрон, реши френски съдия

Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението