Седем терористични атаки са били осуетени във Франция от началото на тази година. Това обяви френският вътрешен министър Жерар Коломб, докато привеждаше доводи за последно удължаване на извънредното положение в страната, съобщава "Франс прес".

"От началото на годината ние предотвратихме седем атаки, които биха могли да причинят много жертви", изтъкна Коломб пред местна телевизия.

Той уточни, че нападение е било осуетено в южния град Марсилия през април, седмица преди президентските избори, като то е можело да има "ужасни" последици.

Удължаването на извънредното положение се очаква да бъде одобрено по-късно днес от долната камара на парламента. То е в сила от ноември 2015 г. след серията атаки в Париж, при които загинаха 130 души.

Новият президент Еманюел Макрон в понеделник обеща да сложи край на извънредното положение "тази есен", като приеме нов закон за сигурността, който включва много от мерките, предприети по време на извънредното положение.

12 правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч", призоваха за френските депутати вчера да отменят извънредното положение и отхвърлят новия закон.

Според Коломб законът ще даде възможност на правителството да затваря джамии, където се смята, че имами дават опрощение на тероризма. Затварянето може да бъде разпоредено за шест месеца в даден момент.

"Днес има три (джамии), които искаме да затворим... от началото на извънредното положение ние затворихме 16", отбеляза той.