Френските митнически служители неутрализираха група, която незаконно търгувала с особено опасни огнестрелни оръжия, предназначени за специални сили. Това съобщи в. "Паризиен".

Френските митници имат право да извършват операции срещу нарушители в цялата страна. Операциите са извършени на 20 януари в Париж, департамент Есон (южно от столицата) и в град Белфорт (на изток от страната). По време на действията на служителите на митническото разузнавателно звено са задържали трима членове на престъпната група - мъже на 26 и 46 години и жена на 49 години. Най-възрастният мъж е поляк, който преди това е служил във френския чуждестранен легион. Разследващите подозират, че оръжията са транспортирани от тази международна група във Франция от Източна Европа.

По време на обиските, по време на които са използвани кучета, обучени да търсят оръжия и експлозиви, са намерени две дузини автомати и картечници, снайперски пушки, дузина пистолети, голям брой резервни части, боеприпаси, шумозаглушители и бронежилетки. Открити са и няколко хиляди евро. Под леглото на един от членовете на бандата бяха открити шест бомби - достатъчно, за да унищожат няколко малки къщи.

Всички задържани са обвинени в незаконния превоз и търговия на особено опасни видове огнестрелни оръжия. Бившият легионер, който наскоро е работил в охранителна фирма, е в ареста. Двама от съучастниците му са оставени на свобода под подписка.

По случая е започнало разследване. Все още не са установени връзки между търговци на оръжие и терористични групи.